Czy można być przygotowanym na jesień?

Czy jesteśmy gotowi czy nie - jesień nadeszła. Razem z nią zawsze pojawia się pytanie: Jak przetrwać sezon infekcyjny? Nasza dietetyczka Agnieszka Karelus radzi, żeby zadbać o odporność i wprowadzić zmiany, na przykład w nawykach żywieniowych.

Dobrze pamiętać o suplementacji wiamin: D i C – szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań.

Dbajmy o to, aby w diecie nie zabrakło pełnowartościowego białka, czyli mięsa, ryb, jajek, zdrowych tłuszczów w postaci oliwy z oliwek, olejów nierafinowanych tłoczonych na zimno, masła, orzechów, a także węglowodanów złożonych jak: kasze gruboziarniste, pieczywo z pełnego przemiału, warzywa czy owoce.
Z kolei należy unikać żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej cukier, tłuszcze trans, konserwanty, barwniki czy aromaty.”

Czy łatwo jest wprowadzać zmiany do nawyków żywieniowych? Nasza specjalistka radzi, żeby zastosować metodę “małych kroków”.

Możemy zacząć od postu przerywanego 16/8. Zasada zakłada spożywanie najlepiej 3 posiłków w ciągu dnia. Najlepsze godziny okienka żywieniowego są między godz. 9-tą a 17-tą lub 10-tą a 18-tą.
Jesień i zima sprzyja przesiadywaniu wieczorami na kanapie przed telewizorem, niestety jest to okazja do sięgania po różnego rodzaju niezdrowe przakąski. Dlatego zchęcam do zamiany telewizora czy smartfona na książkę lub wieczorny spacer.
Nie róbmy zapasów chipsów, paluszków czy słodyczy. Z kolei spróbujmy samodzielnie przygotować zbilansowane potrawy w ciągu dnia, które zapewnią nam odpowiednią podaż energii i składników odżywczych, dzięki czemu chęć na podjadanie wieczorem będzie mniejsza.” – wyjaśnia Agnieszka Karelus.

Warto też wysypiać się  i nawadniać – to także wzmacnia odporność. 

Metadane strony

Aktualności

Pamiętamy…

1 listopada…
PAMIĘTAMY o pracownikach, przyjaciołach i pacjentach – którzy odeszli…
Całym sercem jesteśmy z ich bliskimi…

Czytaj więcej »
Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Przejdź do treści