Przejdź do treści

12 kwietnia – Dzień Czekolady. Jaki ma wpływ na zdrowie?

Wzmacnia, poprawia samopoczucie, dodaje energii i... powoduje wyrzuty sumienia. A jakie ma właściwości? Oto kilka słodko-gorzkich faktów o czekoladzie...

„Magicznym” składnikiem jest kakao, które jest bogatym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Dlatego rozsądnie jest wybierać dobrą jakościowo czekoladę z dużą zawartością kakao. Jednak, ze względu na dość dużą zawartość cukru, polecam spożywać ją po posiłkach – szczególnie bogatych w błonnik pokarmowy. Unikniemy dzięki temu znaczących wahań poziomu cukru we krwi. Nie zapominajmy jednak, aby zachować umiar w jej spożyciu. Myślę że 3-4 kostki dziennie nie powinny stanowić problemu, pod warunkiem że pozostałe posiłki odpowiednio zbilansujemy – mówi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie.

Czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale ma też wiele właściwości i wartości odżywczych, które: chronią przed niektórymi chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet mogą chronić przed próchnicą.

Naturalna, gorzka:
– wzmacnia serce
– obniża ciśnienie krwi
– hamuje procesy starzenia
– poprawia koncentrację
– zapobiega skurczom mięśni
– zwiększa produkcję serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”

W 100 g gorzkiej czekolady, znajduje się aż 300 mg magnezu, który korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia sprawność intelektualną.

Jedzenie czekolady może jednak mieć też skutki uboczne: wywoływać alergię, powodować migrenę czy zgagę, zaostrzać refluks, sprzyjać zaparciom i powstawaniu kamieni nerkowych.

Wadą czekolady z pewnością jest też kaloryczność.

Metadane strony

Aktualności

Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Przejdź do treści