
Dzień żałoby i ogólnopolski protest…
6 maja, w samo południe, minutą ciszy… przy dźwięku syreny i zapalonych zniczach – uczciliśmy pamięć dr. Tomasza Soleckiego… cenionego specjalisty ortopedii ze Szpitala Uniwersyteckiego
„Magicznym” składnikiem jest kakao, które jest bogatym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Dlatego rozsądnie jest wybierać dobrą jakościowo czekoladę z dużą zawartością kakao. Jednak, ze względu na dość dużą zawartość cukru, polecam spożywać ją po posiłkach – szczególnie bogatych w błonnik pokarmowy. Unikniemy dzięki temu znaczących wahań poziomu cukru we krwi. Nie zapominajmy jednak, aby zachować umiar w jej spożyciu. Myślę że 3-4 kostki dziennie nie powinny stanowić problemu, pod warunkiem że pozostałe posiłki odpowiednio zbilansujemy – mówi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie.
Czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale ma też wiele właściwości i wartości odżywczych, które: chronią przed niektórymi chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet mogą chronić przed próchnicą.
Naturalna, gorzka:
– wzmacnia serce
– obniża ciśnienie krwi
– hamuje procesy starzenia
– poprawia koncentrację
– zapobiega skurczom mięśni
– zwiększa produkcję serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”
W 100 g gorzkiej czekolady, znajduje się aż 300 mg magnezu, który korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia sprawność intelektualną.
Jedzenie czekolady może jednak mieć też skutki uboczne: wywoływać alergię, powodować migrenę czy zgagę, zaostrzać refluks, sprzyjać zaparciom i powstawaniu kamieni nerkowych.
Wadą czekolady z pewnością jest też kaloryczność.
6 maja, w samo południe, minutą ciszy… przy dźwięku syreny i zapalonych zniczach – uczciliśmy pamięć dr. Tomasza Soleckiego… cenionego specjalisty ortopedii ze Szpitala Uniwersyteckiego
Niech zobaczą nas wszyscy! Medycy zjednoczeni przeciwko przemocy!
W odpowiedzi na apel Naczelnej Izby Lekarskiej do wszystkich pracowników ochrony zdrowia i środowisk akademickich – przyłączamy
Majówka rozpoczyna sezon na grilla. Zanim jednak usiądziemy do wspólnego biesiadowania – warto pamiętać o kilku zasadach, w trosce o zdrowie. Przypomina je Agnieszka Karelus,
MAJ rozpoczęliśmy z nową energią na naszych oddziałach…