
Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby
WZW B i WZW C często rozwijają się w ukryciu, przez lata niszcząc wątrobę – prowadzą do jej zwłóknienia oraz marskości.
Choroba ta jest
Bez śniadania jesteśmy też mniej wydajni w pracy i łatwiej popadamy w konflikty.
Śniadanie ma duży wpływ na: lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Gdy je pominiemy – staramy się zrekompensować sobie ten brak w kolejnych posiłkach. W związku z tym, jemy więcej w krótszym czasie.
„Jestem zwolenniczką, aby śniadanie było bardziej białkowo-tłuszczowe, na przykład: omlet albo jajka na miękko lub jajecznica, awokado, warzywa i dobra oliwa z oliwek tłoczona na zimno” – radzi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie. Jeżeli ten pierwszy posiłek będzie syty, to uchroni nas przed podjadaniem.
Jeżeli codziennie jemy pełnowartościowe śniadanie, to zmniejszamy ryzyko rozwoju: nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości.
W czasie, gdy śpimy – zwalnia nasz metabolizm, stąd tak istotne jest, aby dzień rozpocząć posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Najlepiej zjeść śniadanie do dwóch godzin, po przebudzeniu się.
WZW B i WZW C często rozwijają się w ukryciu, przez lata niszcząc wątrobę – prowadzą do jej zwłóknienia oraz marskości.
Choroba ta jest
Światowy Dzień Mózgu jest po to, żebyśmy zastanowili się nad jego kondycją… a także nad tym, ile robimy dla tego wyjątkowego, fascynującego i skomplikowanego organu.
Jesteś przewlekle zmęczony, cierpisz na bezsenność, masz problemy z koncentracją? Może nadużywasz telefonu komórkowego?
15 lipca ma przypominać o tym, że choć nie uciekniemy
Nasi specjaliści: dr n. med. Michał Zabojszcz, dyrektor SP ZOZ MSWiA w Krakowie i dr n. med. Mateusz Curyło, kierownik Zakładu Rehabilitacji – dzielili się