
Międzynarodowy Dzień Pracownika Ochrony Zdrowia
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Bez śniadania jesteśmy też mniej wydajni w pracy i łatwiej popadamy w konflikty.
Śniadanie ma duży wpływ na: lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Gdy je pominiemy – staramy się zrekompensować sobie ten brak w kolejnych posiłkach. W związku z tym, jemy więcej w krótszym czasie.
„Jestem zwolenniczką, aby śniadanie było bardziej białkowo-tłuszczowe, na przykład: omlet albo jajka na miękko lub jajecznica, awokado, warzywa i dobra oliwa z oliwek tłoczona na zimno” – radzi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie. Jeżeli ten pierwszy posiłek będzie syty, to uchroni nas przed podjadaniem.
Jeżeli codziennie jemy pełnowartościowe śniadanie, to zmniejszamy ryzyko rozwoju: nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości.
W czasie, gdy śpimy – zwalnia nasz metabolizm, stąd tak istotne jest, aby dzień rozpocząć posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Najlepiej zjeść śniadanie do dwóch godzin, po przebudzeniu się.
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Czy jesteśmy gotowi czy nie – jesień nadeszła. Razem z nią zawsze pojawia się pytanie: Jak przetrwać sezon infekcyjny?
Nasza dietetyczka Agnieszka Karelus radzi,
Co dziś było na śniadanie i kolację? Jeśli odpowiedź brzmi: parówki, to można to potraktować jako świętowanie – w końcu to ich dzień…
To z jednej strony tak oczywiste – z drugiej, tak ważne jest dla nas to, żeby to wybrzmiało…