Przejdź do treści

24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania. Dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

Bóle głowy, złe samopoczucie, osłabienie, senność i rozdrażnienie - to tylko niektóre skutki pominięcia pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Bez śniadania jesteśmy też mniej wydajni w pracy i łatwiej popadamy w konflikty.

Śniadanie ma duży wpływ na: lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Gdy je pominiemy – staramy się zrekompensować sobie ten brak w kolejnych posiłkach. W związku z tym, jemy więcej w krótszym czasie.

„Jestem zwolenniczką, aby śniadanie było bardziej białkowo-tłuszczowe, na przykład: omlet albo jajka na miękko lub jajecznica, awokado, warzywa i dobra oliwa z oliwek tłoczona na zimno” – radzi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie. Jeżeli ten pierwszy posiłek będzie syty, to uchroni nas przed podjadaniem.

Jeżeli codziennie jemy pełnowartościowe śniadanie, to zmniejszamy ryzyko rozwoju: nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości.

W czasie, gdy śpimy – zwalnia nasz metabolizm, stąd tak istotne jest, aby dzień rozpocząć posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Najlepiej zjeść śniadanie do dwóch godzin, po przebudzeniu się.

Metadane strony

Aktualności

Światowy Dzień Mózgu

Światowy Dzień Mózgu jest po to, żebyśmy zastanowili się nad jego kondycją… a także nad tym, ile robimy dla tego wyjątkowego, fascynującego i skomplikowanego organu.

Czytaj więcej »

Dzień bez Telefonu…

Jesteś przewlekle zmęczony, cierpisz na bezsenność, masz problemy z koncentracją? Może nadużywasz telefonu komórkowego?
15 lipca ma przypominać o tym, że choć nie uciekniemy

Czytaj więcej »
Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Przejdź do treści