Przejdź do treści

24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania. Dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

Bóle głowy, złe samopoczucie, osłabienie, senność i rozdrażnienie - to tylko niektóre skutki pominięcia pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Bez śniadania jesteśmy też mniej wydajni w pracy i łatwiej popadamy w konflikty.

Śniadanie ma duży wpływ na: lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Gdy je pominiemy – staramy się zrekompensować sobie ten brak w kolejnych posiłkach. W związku z tym, jemy więcej w krótszym czasie.

„Jestem zwolenniczką, aby śniadanie było bardziej białkowo-tłuszczowe, na przykład: omlet albo jajka na miękko lub jajecznica, awokado, warzywa i dobra oliwa z oliwek tłoczona na zimno” – radzi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie. Jeżeli ten pierwszy posiłek będzie syty, to uchroni nas przed podjadaniem.

Jeżeli codziennie jemy pełnowartościowe śniadanie, to zmniejszamy ryzyko rozwoju: nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości.

W czasie, gdy śpimy – zwalnia nasz metabolizm, stąd tak istotne jest, aby dzień rozpocząć posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Najlepiej zjeść śniadanie do dwóch godzin, po przebudzeniu się.

Metadane strony

Aktualności

Uwaga na upały!

Rekordowe temperatury nigdy nie są obojętne dla naszego organizmu i warto o tym przypominać. Czasami wydaje nam się, że jesteśmy w pełni sił, ale osłabienie

Czytaj więcej »

Szkolimy się!

Jak pomagać seniorom? Przede wszystkim trzeba lepiej zrozumieć problemy i potrzeby osób starszych. Oczywiście… Wiedza to jedno, ale kluczowa jest praktyka… i tutaj trzeba wyprzedzić

Czytaj więcej »
Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Przejdź do treści