Bez śniadania jesteśmy też mniej wydajni w pracy i łatwiej popadamy w konflikty.
Śniadanie ma duży wpływ na: lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Gdy je pominiemy – staramy się zrekompensować sobie ten brak w kolejnych posiłkach. W związku z tym, jemy więcej w krótszym czasie.
„Jestem zwolenniczką, aby śniadanie było bardziej białkowo-tłuszczowe, na przykład: omlet albo jajka na miękko lub jajecznica, awokado, warzywa i dobra oliwa z oliwek tłoczona na zimno” – radzi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie. Jeżeli ten pierwszy posiłek będzie syty, to uchroni nas przed podjadaniem.
Jeżeli codziennie jemy pełnowartościowe śniadanie, to zmniejszamy ryzyko rozwoju: nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości.
W czasie, gdy śpimy – zwalnia nasz metabolizm, stąd tak istotne jest, aby dzień rozpocząć posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Najlepiej zjeść śniadanie do dwóch godzin, po przebudzeniu się.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych pracownicy naszego szpitala otrzymali list z życzeniami świątecznymi od Ministra MSWiA – Tomasza Siemoniaka.
Zachęcamy do zapoznania się z
Wzmacnia, poprawia samopoczucie, dodaje energii i… powoduje wyrzuty sumienia. A jakie ma właściwości? Oto kilka słodko-gorzkich faktów o czekoladzie…
Zaczęło się od trzech, czterech osób zmagających się z cukrzycą – które chciały zmienić dietę, żeby poprawić stan zdrowia. Teraz na liście jest dziesięciu uczestników.