29 maja – Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Dbamy o siebie od środka, bo tam jest źródło naszej siły i energii. Kondycja układu pokarmowego ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Przypominamy o tym 29 maja, w Światowym Dniu Zdrowia Układu Pokarmowego...
Warto pamiętać o:
 
posiłkach bogatych w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, białko oraz zdrowe tłuszcze
 
ograniczaniu spożywania przetworzonej żywności, cukrów i tłuszczy nasyconych
 
regularnej aktywności fizycznej, która wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej wagi ciała
 
ograniczeniu spożywania alkoholu i innych substancji szkodliwych dla zdrowia
 
odpowiednim nawodnieniu, które wspomaga trawienie i pracę jelit.
 
Co powinno nas zaniepokoić?
 
ból brzucha
wzdęcia
biegunki lub zaparcia
nudności i wymioty
duży i szybki spadek masy ciała
gorączka
żółtaczka
 
Tych dolegliwości nie należy lekceważyć i lepiej skonsultować je ze specjalistą.
Dobrze też wykonać badania – zaczynając od morfologii i prób wątrobowych, przez badanie fizykalne i obrazowe, czyli USG jamy brzusznej… po gastroskopię i kolonoskopię.
Wśród chorób układu pokarmowego są: kamica żółciowa, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, celiakia, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenia jelit, ostre zapalenie trzustki i nowotwory.

Metadane strony

Aktualności

Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Skip to content