18 marca – Europejski Dzień Mózgu

Lubi aktywność fizyczną: spacer i ćwiczenia, ale potrzebny jest mu także trening intelektualny oraz odpoczynek, czyli przede wszystkim sen. 18 marca nasze CENTRUM DOWODZENIA ma swoje święto... to Europejski Dzień Mózgu.
Rozwiązywanie krzyżówek, czytanie, pisanie, poszerzanie wiedzy, rozwijanie zainteresowań i pasji – to karmi nasz mózg… ale potrzebna jest też odpowiednia dieta:
 
– orzechy włoskie swoim kształtem przypominają mózg i są bogate w kwasy tłuszczowe – cenne dla jego prawidłowego funkcjonowania
 
ryby – dobrze wpływają na pamięć
 
zielone warzywa, wątróbka, nerkowce – wspierają pracę układu nerwowego i dostarczają energię do mózgu
 
– pestki dyni – wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego
 
jagody – zwiększają produktywność mózgu
 
mięso wieprzowe i wołowe, warzywa strączkowe, pszenica, jajka – mają korzystny wpływ na uczenie się i zapamiętywanie
 
brokuły, papryka, brukselka – wpływają na lepszą pamięć u osób starszych…
 
A co wpływa negatywnie na mózg?
 
alkohol
palenie papierosów
– brak ruchu
stres – zwłaszcza przewlekły
zbyt krótki sen
nowoczesne technologie – uzależniają, prowadzą do: drażliwości, bezsenności, stanów lękowych
brak treningu dla mózgu – monotonia, rutyna, schematy

Metadane strony

Aktualności

Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Skip to content