
Międzynarodowy Dzień Pracownika Ochrony Zdrowia
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Co poprawia nastrój? Na pewno aktywność fizyczna, realizowane pasje i zainteresowania oraz relacje z innymi ludźmi. O wewnętrzne samopoczucie dobrze jednak zadbać od środka, a pomoże w tym odpowiednia dieta – bogata w produkty zawierające: tryptofan – ważny w wydzielaniu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia… ale też bogate w kwas foliowy, kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Wśród nich będą:
gorzka czekolada, zawierająca minimum 70% kakao – jest źródłem antyoksydantów i magnezu
orzechy: brazylijskie, laskowe, włoskie, nerkowca i migdały – są źródłem selenu
awokado – nienasycone kwasy tłuszczowe, źródło tryptofanu i witaminy E
banany – potas, tryptofan i witaminy z grupy B
kiszonki – to naturalne probiotyki, wspomagają florę jelitową
tłuste ryby – czyli: łosoś, makrela, śledź i tuńczyk, bogactwo kwasów omega-3
kapusta, sałata, szpinak, brokuły i brukselka – kwas foliowy
drób i wołowina – źródło witaminy B12 i tryptofanu
owoce i warzywa – dostarczają witamin i składników mineralnych oraz nawadniają organizm
pieczywo z mąki pełnoziarnistej, razowe makarony, brązowy ryż, kasze, płatki owsiane – to źródło energii
Obniżony poziom serotoniny powoduje: spadek nastroju, brak apetytu lub objadanie się – zatem niedobór tej substancji może przyczyniać się nawet do zaburzeń depresyjnych i lęków.
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Czy jesteśmy gotowi czy nie – jesień nadeszła. Razem z nią zawsze pojawia się pytanie: Jak przetrwać sezon infekcyjny?
Nasza dietetyczka Agnieszka Karelus radzi,
Co dziś było na śniadanie i kolację? Jeśli odpowiedź brzmi: parówki, to można to potraktować jako świętowanie – w końcu to ich dzień…
To z jednej strony tak oczywiste – z drugiej, tak ważne jest dla nas to, żeby to wybrzmiało…