Produkty na poprawę nastroju…

20 stycznia 2025 roku - to Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny dzień. Krótkie styczniowe dni, brak słońca, niskie temperatury, a często też problemy finansowe po okresie świąteczno-noworocznym - to wszystko potęguje sezonową chandrę.

Co poprawia nastrój? Na pewno aktywność fizyczna, realizowane pasje i zainteresowania oraz relacje z innymi ludźmi. O wewnętrzne samopoczucie dobrze jednak zadbać od środka, a pomoże w tym odpowiednia dieta – bogata w produkty zawierające:  tryptofan – ważny w wydzielaniu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia… ale też bogate w kwas foliowy, kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Wśród nich będą:

  • gorzka czekolada, zawierająca minimum 70% kakao – jest źródłem antyoksydantów i magnezu

  • orzechy: brazylijskie, laskowe, włoskie, nerkowca i migdały – są źródłem selenu

  • awokado – nienasycone kwasy tłuszczowe, źródło tryptofanu i witaminy E

  • banany – potas, tryptofan i witaminy z grupy B

  • kiszonki – to naturalne probiotyki, wspomagają florę jelitową

  • tłuste ryby – czyli: łosoś, makrela, śledź i tuńczyk, bogactwo kwasów omega-3

  • kapusta, sałata, szpinak, brokuły i brukselka – kwas foliowy

  • drób i wołowina – źródło witaminy B12 i tryptofanu

  • owoce i warzywa – dostarczają witamin i składników mineralnych oraz nawadniają organizm

  • pieczywo z mąki pełnoziarnistej, razowe makarony, brązowy ryż, kasze, płatki owsiane – to źródło energii

Obniżony poziom serotoniny powoduje: spadek nastroju, brak apetytu lub objadanie się – zatem niedobór tej substancji może przyczyniać się nawet do zaburzeń depresyjnych i lęków.

Metadane strony

Aktualności

Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Skip to content