
Międzynarodowy Dzień Pracownika Ochrony Zdrowia
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
W listopadzie informowaliśmy o tym, że SP ZOZ MSWiA w Krakowie zdobył I miejsce w prestiżowym Konkursie „Zdrowa Przyszłość – Inspiracje” w kategorii „Bezpieczeństwo i redukcja zdarzeń niepożądanych, ze szczególnym uwzględnieniem zakażeń szpitalnych”- za projekt „Interaktywna Karta oceny ryzyka zakażenia jako narzędzie poprawy bezpieczeństwa epidemiologicznego”.
Podczas spotkania, przedstawiciele naszego Szpitala mogli opowiedzieć o tym, jak ten pomysł sprawdza się w praktyce.
Interaktywna Karta jest częścią historii pacjenta, znajdują się w niej informacje o tym: jakie zakażenia przeszedł i czy miał kontakt z innymi zakażonymi, czy stosowane były antybiotyki oraz na co dana osoba była szczepiona. Lekarz, mając te wiadomości w systemie, może ocenić jakie jest ryzyko nabycia dodatkowej infekcji w szpitalu. To zwiększa bezpieczeństwo na oddziałach: „Nie tylko mamy mniej zakażeń, ale też mamy nad nimi kontrolę” – tłumaczy Anita Bartnik, specjalista ds. epidemiologii, kierownik Działu Higieny Szpitalnej SPZOZ MSWiA w Krakowie, która wspólnie z lek. Magdą Baran – przewodniczącą Zespołu Kontroli Zakażeń Szpitalnych – nadzoruje bezpieczeństwo i skuteczność rozwiązań, które mają je poprawiać.
W trakcie wydarzenia, dyrektorzy – których placówki odniosły sukces w 7. Edycji Konkursu „Zdrowa Przyszłość – Inspiracje” – otrzymali nominacje do Kapituły w następnej edycji. Wręczali je: dr n. med. Marek Tombarkiewicz – przewodniczący Kapituły Konkursu „Zdrowa Przyszłość – Inspiracje”, dyrektor Szpitala Specjalistycznego Ducha Świętego w Sandomierzu oraz Dariusz Szafrański – twórca Konkursu, reprezentujący Idea Trade.
W tym gronie znalazł się dr n. med. Michał Zabojszcz – dyrektor SP ZOZ MSWiA w Krakowie.
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Czy jesteśmy gotowi czy nie – jesień nadeszła. Razem z nią zawsze pojawia się pytanie: Jak przetrwać sezon infekcyjny?
Nasza dietetyczka Agnieszka Karelus radzi,
Co dziś było na śniadanie i kolację? Jeśli odpowiedź brzmi: parówki, to można to potraktować jako świętowanie – w końcu to ich dzień…
To z jednej strony tak oczywiste – z drugiej, tak ważne jest dla nas to, żeby to wybrzmiało…