
Uwaga na upały!
Rekordowe temperatury nigdy nie są obojętne dla naszego organizmu i warto o tym przypominać. Czasami wydaje nam się, że jesteśmy w pełni sił, ale osłabienie
Bez śniadania jesteśmy też mniej wydajni w pracy i łatwiej popadamy w konflikty.
Śniadanie ma duży wpływ na: lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Gdy je pominiemy – staramy się zrekompensować sobie ten brak w kolejnych posiłkach. W związku z tym, jemy więcej w krótszym czasie.
„Jestem zwolenniczką, aby śniadanie było bardziej białkowo-tłuszczowe, na przykład: omlet albo jajka na miękko lub jajecznica, awokado, warzywa i dobra oliwa z oliwek tłoczona na zimno” – radzi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie. Jeżeli ten pierwszy posiłek będzie syty, to uchroni nas przed podjadaniem.
Jeżeli codziennie jemy pełnowartościowe śniadanie, to zmniejszamy ryzyko rozwoju: nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości.
W czasie, gdy śpimy – zwalnia nasz metabolizm, stąd tak istotne jest, aby dzień rozpocząć posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Najlepiej zjeść śniadanie do dwóch godzin, po przebudzeniu się.
Rekordowe temperatury nigdy nie są obojętne dla naszego organizmu i warto o tym przypominać. Czasami wydaje nam się, że jesteśmy w pełni sił, ale osłabienie
Jak pomagać seniorom? Przede wszystkim trzeba lepiej zrozumieć problemy i potrzeby osób starszych. Oczywiście… Wiedza to jedno, ale kluczowa jest praktyka… i tutaj trzeba wyprzedzić
Przez lata może nie dawać żadnych objawów i zdarza się, że dopiero złamanie sygnalizuje nam, że kości są bardzo osłabione. Mówi się, że podkrada je
Panowie po 50. roku życia powinni raz w roku zgłaszać się do urologa. Rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów u mężczyzn. Co roku, w