
Międzynarodowy Dzień Pracownika Ochrony Zdrowia
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Czego potrzebują pacjenci, oprócz: profesjonalnej pomocy, opieki i empatii? Po pierwsze: holistycznego podejścia – ważne są zarówno wyniki badań, jak i kondycja psychiczna. Jedno i drugie może na siebie oddziaływać.
„Zdajemy sobie sprawę z tego, że pacjent w szpitalu nie będzie czuł się jak w domu… możemy natomiast zrobić wszystko, żeby poza codzienną opieką miał też nasze wsparcie. Czasami po prostu uśmiech, zwykła rozmowa – wzmacnia i nastawia pozytywnie, a to ma duży wpływ na skuteczność leczenia…” – wyjaśnia Agnieszka Szmyd, pielęgniarka koordynująca w Pododdziale Rehabilitacji Neurologicznej. Ogromnie ważne jest także partnerstwo w leczeniu. Chory chce wiedzieć i znać rozwiązania, potrzebuje więc rozmowy: szczerej, wyjaśniającej i dającej przestrzeń na jego udział w podejmowaniu decyzji.
Dopóki jednak jest zdrowie – warto o nie dbać. Można powiedzieć, że bierzemy udział w ciągłym wyścigu – w którym dopiero choroba staje się takim dłuższym przystankiem. Warto pamiętać, żeby zatrzymywać się częściej, regularnie, choćby na: morfologię, badanie poziomu cukru we krwi, pomiar ciśnienia czy profilaktykę kobiet i mężczyzn. Codzienny wyścig – w którym bierzemy udział – nie ma nic wspólnego z aktywnością fizyczną, która ma pozytywny wpływ na naszą kondycję. Z kolei ciągły pośpiech powoduje, że zamiast jeść zdrowo – najczęściej sięgamy po cokolwiek, chcemy szybko pokonać głód i nie zastanawiamy nad konsekwencjami, takimi jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, zawał…
Światowy Dzień Chorego daje szansę na refleksję nad tym, ile robimy dla siebie i dla swojego zdrowia – żeby utrzymać je jak najdłużej. Warto zrobić wszystko, żeby 11 lutego nie był naszym dniem – a jedynie okazją do przemyśleń i zmian.
Do dyspozycji mają: wiedzę, doświadczenie, nowoczesny sprzęt i leki… ale czasami leczy też: słowo, uśmiech, gest…
Czy jesteśmy gotowi czy nie – jesień nadeszła. Razem z nią zawsze pojawia się pytanie: Jak przetrwać sezon infekcyjny?
Nasza dietetyczka Agnieszka Karelus radzi,
Co dziś było na śniadanie i kolację? Jeśli odpowiedź brzmi: parówki, to można to potraktować jako świętowanie – w końcu to ich dzień…
To z jednej strony tak oczywiste – z drugiej, tak ważne jest dla nas to, żeby to wybrzmiało…