Przejdź do treści

Co można z rożna?

Majówka rozpoczyna sezon na grilla. Zanim jednak usiądziemy do wspólnego biesiadowania - warto pamiętać o kilku zasadach, w trosce o zdrowie. Przypomina je Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie.
Przede wszystkim, dobrze zadbać o to, żeby mięso – niezależnie czy będzie to wołowina, wieprzowina czy drób – było, jak najlepszej jakości.
 
Pamiętajmy, że grillować można również warzywa, na przykład: cukinię, szparagi, paprykę, cebulę, pieczarki oraz – jako dodatek – przygotować pyszne sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem sosu na bazie oliwy z oliwek.
 
Bardzo istotne są też napoje. Starajmy się unikać słodkich napojów i alkoholu – które oprócz sporej ilości kalorii, wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi, ale też dodatkowo zwiększają nasz apetyt.
 
Lepiej unikać peklowanych mięs, które podczas grillowania mogą wydzielać rakotwórcze substancje. Osoby, które mają problemy z układem krążenia, po zawałach, w chorobie refluksowej czy po usunięciu pęcherzyka żółciowego oraz z marskością wątroby – powinny unikać potraw z grilla.

Metadane strony

Aktualności

Zdjęcie przedstawia rzut z lotu ptaka na teren szpitala. Widoczne są 3 budynki, które zostały oznaczone A B C
Przejdź do treści